Thai food

Napisała: Martyna
 Cześć Kochani!
   Zima w pełni..... czasu za mało, nauki za dużo, rozpoczął się już drugi semestr nauki....jednym słowem- KOSZMAR! Niewiele trzeba, aby codziennie budzić się w podłym nastroju. W takie dni, wraz z Dusia i Julką staramy się znaleźć odrobinę czasu, aby robić to, co relaksuje i sprawia nam radość. Jedną z takich czynności jest eksperymentowanie w kuchni. Często próbujemy odwzorowywać potrawy z różnych krajów świata. 
   Ostatnio nasze serca podbiła kuchnia tajska. Jest to jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Pełna aromatu, wyszukanych składników.... 
Podczas przygotowywania potraw używa się również produktów, które pomogą nam utrzymać nasz organizm w świetnej kondycji oraz wspomaga w walce o szczupłą sylwetkę! Są to:
* curry- wspomaga metabolizm oraz procesy trawienne organizmu
* imbir- wzmacnia włosy, niweluje trądzik. Jest skuteczny w walce z nadmiernymi kilogramami
* trawa cytrynowa- wspomaga odchudzanie, świetnie oczyszcza organizm
* tofu- ważne źródło białka (szczególnie dla wegetarian), niskokaloryczny produkt pozbawiony glutenu
...i wiele, wiele innych :)
     Ostatnio na naszym stole królowały przepyszne sajgonki z sosem chili oraz zupa Tom Kha z grzybami Mung. Po prostu przepyszne!






   I na koniec chciałam przedstawić Wam przepis na proste i przepyszne danie tajskie, które miałyśmy okazję niedawno przygotować :) Jest to Pad Thai- jedno z najsłynniejszych dań na świecie. Każdy, kto był w Tajlandii, na pewno miał okazję spróbować tej kultowej potrawy. Jej wykonanie jest bardzo proste....a smak- OBŁĘDNY! Koniecznie spróbujcie, a uwierzcie mi, nie będziecie żałować :)

Pad Thai z tofu i krewetkami
(przepis na ok. 4 porcje)

Składniki:
* mrożone krewetki (1 opakowanie)
*makaron ryżowy (200 g)
*olej kokosowy (3 łyżki)
*tofu naturalne (1 opakowanie)
* 2 jajka
*mała cebula dymka
*2 limonki
* sos Pad Thai
* kiełki fasoli Mung (ok. 1 opakowanie)
* orzeszki ziemne (100 g)
* cukier trzcinowy (1 łyżka)

Sposób przygotowania: 
1. Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie przez ok. 30 min. Po tym czasie odcedź makaron z wody i pokrój go na mniejsze kawałki.
2.Tofu podsmaż na patelni z 1 łyżką roztopionego oleju kokosowego. Następnie przełóż tofu na talerz z przygotowanym ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia nadmiernej ilości oleju.
3. Pozostałe 2 łyżki oleju rozpuść na patelni, wbij jajka i energicznie mieszaj. Dodaj krewetki, przygotowane wcześniej tofu i makaron. 
4. Smaż przez 4 min.
5. Dodaj sos Pad Thai (ilość według uznania), orzeszki ziemne, cebulę dymkę i odsączone kiełki fasoli.
6. Dopraw przygotowanym sosem z limonki i cukru trzcinowego.
GOTOWE!


   A Wy co myślicie o kuchni tajskiej? Lubicie takie eksperymentowanie w kuchni? Jesteście otwarte na nowe smaki?

8 komentarzy:

  1. kocham tajską kuchnię, chciałabym w końcu sama coś ugotować, ale na moim zadupiu ciężko dostać chociażby tofu :(
    http://karik-karik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, jesteście świetne! :D a Wasze dania są nie należą do oklepanych, to genialne że macie wspólną pasję i potraficie to wykorzystać :) Na pewno będę zaglądać, tak trzymajcie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo estetycznie. Ja niestety nie lubię takich klimatów ;c

    Nowy post, zapraszam!
    Zaobserwuj jeśli ci się spodoba! ;)
    MÓJ BLOG-KLIIK

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja będąc całkowicie szczerym, nigdy nie próbowałam tajskiej kuchni, choć z chęcią bym spróbowała. Wygląda bardzo smacznie!

    minimalistyczny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale to wszystko pysznie wygląda! Uwielbiam próbować takich nowych smaków :)

    Zapraszam do mnie! Zaobserwuj, jeśli Ci się spodoba! :)
    >> ALEXANDRAK-BLOG.BLOGSPOT.COM <<




    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda smakowicie!

    http://strong-power.pl/

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy wszystkim za komentarze, które są od serca i sprawiają, że mamy jeszcze wiekszą motywację do pracy...Pozdrawiamy ;-***

Strawberry Cake